Automobili vraćeni sa lizinga

doboš istražuje da li zaista postoje razlike između vozila koje prodaju lizing kuće i drugih polovnih automobila i poziva svoje korisnike da se uključe u diskusiju. Pošaljite nam svoje mišljenje o ovoj temi i mi ćemo ga objaviti u jednoj od narednih vesti na portalu doboš.

Medijsko pokriće statistike povraćenih predmeta uzetih na lizing u Srbiji, veoma često se zadržava na broju vraćenih predmeta, potenciraju se nesumnjivi problemi koje lizing kompanije imaju usled efekata finansijske krize, i tu se najčešće staje. Osim kada o tome govore lizing kuće, veoma retko se o ovim vozilima govori kao o robi koja se, kao i svaka druga, prodaje na tržištu. Posledica toga je da automobile vraćene sa lizinga građani uglavnom vide kao kategoriju zasebnu u odnosu na druge „polovnjake“ na tržištu.

Neke razlike svakako postoje.

Cena

Prvo što svaki korisnik vidi je cena. Cena vozila vraćenih sa lizinga najčešće će se podudarati sa cenom uporedivog vozila na auto pijaci. Međutim, iz utisaka koje smo od osnivanja portala dobili od svojih korisnika, može se zaključiti da je objavljena cena vozila vraćenih sa lizinga još uvek u proseku veća od cene uporedivih modela na auto placevima i u malim oglasima. Poznato je da lizing kompanije ne teže prodaji vozila, niti im se ona isplati, što je i razumljivo jer su one u poslu plasiranja finansijskih proizvoda, a ne prodaje vozila. Lizing kompanije prodaju vozila vraćena sa lizinga tek nakon iscrpljivanja svih načina da se sa klijentom postigne dogovor o nastavku korišćenja lizinga, pa se ukoliko do prodaje ipak dođe, cena formira na nivou koji lizing kući u najvećoj mogućoj meri umanjuje gubitke. Ovakav način formiranja cene se ni na koji način ne razlikuje od onog koji imaju fizička lica kada prodaju svoj polovni automobil.

U tom smislu, ne bi trebalo da se razlikuje ni način pregovaranja o ceni. Doboš savetuje svoje korisnike da preko kontakt forme koja se nalazi ispod svakog oglasa stupe u kontakt sa lizing kompanijom i nastupe kao aktivni kupci.

Kvalitet za cenu

Ukoliko je kupcu cena u okvirima prihvatljivosti, on će preći na analizu kvaliteta predmeta koji kupuje. Odnos cena/kvalitet bi svakako trebalo da bude presudan u odluci da se kupi neko dobro. Ovde vozila vraćena sa lizinga, po pravilu imaju prednost u odnosu na druge „polovnjake“. Naime, pogledom na bilo koji ugovor o finansijskom ili operativnom lizingu koji klijent potpisuje danom stupanja u lizing, uviđamo da je očita namera lizing kuće da vozilo koje je predmet ugovora bude tokom trajanja ugovora u što boljem stanju. To je potpuno razumljivo, jer je lizing kuća ipak vlasnik takvog vozila.

„Domaćinski“ odnos lizing kuće prema vozilu datom na lizing ogleda se:

  1. u obavezi primaoca lizinga da vozilo redovno servisira kod ovlašćenog servisera
  2. u tome što se svaka intervencija na vozilu (popravke i sl) rade kod ovlašćenog servisera
  3. u tome što se za vozilo koriste isključivo originalni rezervni delovi, kao i preporučeni porizvođači, na primer motornog ulja, i drugih proizvoda potrebnih Vašem automobilu
  4. u kasko osiguranju vozila, koje doprinosi tome da se eventualne intervencije na vozilu događaju brzo po ostvarenju osiguranog slučaja

U tom smislu, ono što je za korisnika lizing ugovora bila obaveza, kupcu vozila vraćenog sa lizinga predstavlja načelnu garanciju da se o vozilu vodilo računa.

Ipak, doboš savetuje svojim korisnicima da se najpre podrobno informišu pre kupovine svakog vozila, uključujući i vozila vraćena sa lizing. To najpre mogu učiniti na našoj info stranici, a kasnije i putem kontakt forme koja se nalazi ispod svakog pojedinačnog oglasa, i putem koje mogu samoj lizing kući postaviti pitanja koja će im pomoći da donesu informisanu odluku.

Sigurnost

Kupci polovnih automobila najbolje znaju koliko se napora ulaže u proveru tačnosti oglašenih karakteristika vozila, kao i ispravnost u pogledu porekla automobila i pratećih dokumenata. Uopšteno posmatrano, i ovde automobili vraćeni sa lizinga takođe imaju startnu prednost u odnosu na polovnjake. Kupci vozila vraćenih sa lizinga mogu biti sigurni da su navedena kilometraža vozila, kao i druge karakteristike navedene u oglasu ispravne, kao i da je lizing kuća vlasnik vozila, te da će dokumentacija koja prati vozilo biti ispravna i potpuna.

Predlažemo da ovaj tekst bude samo početak diskusije. Veoma bismo cenili vaše mišljenje koje ćemo u formi teksta objaviti u našim narednim vestima. Pišite nam na info@dobos.rs sa subject-om “dobos istrazuje”, ili svoj komentar ostavite na našoj Facebook stranici.

Izvor: doboš redakcija

Komentari:

  1. Evo ovako, da su neprofesionalni jesu, da su skupi jesu, da ne vode previše računa o vozilima jeste. Prednosti kupovine takvih vozila je tačna pređena kilometraža takvih vozila i pravna sigurnost. Uzalud svi uslovi i održavanost i kvalitet i cena vozla na placevima ako imate posle problema sa papirima, prevodom, kilometražom itd. Cene koje vidite su podložne promeni zavisno od vremena stojanja na placu i traženosti modela..Cenu je moguće spustiti ali je procedura dugačka i neizvesna, treba ponuditi cenu koju vi smatrate i čekati i po mesec dana da se udostoje da vam odgovore, onda vam oni ponude neku drugu pa opet vi neku treću i to potraje (slično kao na pijaci samo duže). Ali na kraju možete biti zadovolljni i vi i oni i proći daleko povoljnije nego na bilo kom drugom mestu. PS. Vozila koja vidite na lizing placevima su suprotno od onoga što vidite na privatnim: prljava, neuredna i treba ih veoma dobro pregledati. Vlasnici od kojih je vozilo oduzeto uglavnom ih nisu na kraju održavala i uništavali su enterijer do krajnjih granica (iz meni nepoznatog razloga?!). Ali strpljivom i dugom potragom ako imate vremena i živaca možete naći ljubimca svojih snova. Znači preporučena kupovina samo onima koji su strpljivi i iskusni.

  2. Meni nije jasno kako uopste te kuce rade, svi ovi predhodni komentati su tacni, oni kao da ne zele da prodaju vozila koja su im na placevima. Cini mi se da je to neki vid prevare drzave, mozda peru pare preko tih automobila, pa im i nije bitno posle da ih prodaju ili je to uhodana sema izmedju zaposlenih u tim kucama i njihovih priljatelja preprodavaca pa dele posle zaradu od prodaje a lizing kuce ne znaju za to.

  3. ja sam gledao aute sa lizinga i vrlo su neljubazni i neprofesionalni i nemaju zelju da vam prodaju auto..i auto koji sam gledao nije servisiran kad mu je predvidjeno vreme (godina ili 15000km) tako da je prve godine vec izgubio garanciju, sto znaci da banke i ne proveravaju da li vlasnik radi redovno servise, a ni oni vam nece reci da li je ili nije...nema te nikakve garancije ni kod njih..a cene su im previsoke i spuste ih za 200 do 300 evra od ponudjene...i svaki dobar auto kupe oni sto rade i njihove kolege...ovo su moja iskustva

  4. Drago Kovacevic 08.11.2010. 22:13

    Lizing kompanije drze nerealno visoke cene polovnih automobila