doboš informiše. Kako kupiti vozilo vraćeno sa lizinga?

Da li je moguće nastaviti lizing? Da li je automobil moguće kupiti za keš? Da li sa lizing kućom može da se pregovara o načinu kupovine? doboš odgovara na pitanja svojih korisnika.

Mnogi naši korisnici pitali su nas o načinima kupovine vozila vraćenih sa lizinga. Kao što smo pomenuli u našem prethodnom tekstu, čini se da se polovni automobili koje prodaju lizing kuće posmatraju kao zasebna kategorija polovnih automobila, za koje važe posebna pravila u pogledu načina plaćanja, cene, pregovaranja i drugih elemenata kupovine. U tekstu koji sledi pokušaćemo da odgovorimo na neka od najčešćih pitanja.

Da li je automobil vraćen sa lizinga moguće kupiti za keš?

Naravno. U pogledu načina plaćanja automobili vraćeni sa lizinga su kao i svi ostali polovni automobili. doboš savetuje svoje korisnike da obrate pažnju da oglašena cena ponekada ne obuhvata PDV, i da se on obračunava zasebno. Konačno, ponekad ćete u ponudama lizing kompanija videti da postoje posebne pogodnosti ukoliko se kupovina finansira gotovinski.

Automobil je posle nekog vremena vraćen sa lizinga. Da li je moguće nastaviti lizing ugovor?

Da. Iako će odgovor u svakom konkretnom slučaju zavisiti od prodavca do prodavca i uslova koje on postavi, načelno je moguće „ući“ u lizing ugovor i do automobila doći na taj način. Lizing kuće će finansirati polovna vozila do određene starosti (najčešće do 4 godine starosti), a procedura je najčešće potpuno ista kao kada stupate u lizing ugovor za novi automobil. Kao i kod novih automobila, postoje razlike između operativnog lizinga (zakupa) i finansijskog lizinga o kojima više možete pročitati u našem pojmovniku. Ovakav vid dolaska do vozila je posebno bitan onima koji žele da u startu imaju manja izdvajanja, te da u obročnim otplatama (ratama) plaćaju svoje vozilo. Kupovina polovnog automobila na lizing takođe može biti od koristi pravnim licima, kojima ovakav način dolaska do vozila omogućuje brojne računovodstvene i druge prednosti.

doboš savetuje svojim korisnicima koji se odluče da polovni automobil steknu putem lizinga da kontaktiraju lizing kuću koja je oglasila vozilo, i da se podrobno raspitaju o svim mogućim načinima sticanja vozila.

Želim da uđem u ugovor o lizingu polovnog automobila. Gde da počnem?

Počnite detaljnim pregledom oglasa na dobošu. Sva vozila koja vam odgovaraju stavite u Moj doboš, odeljak portala putem koga možete porediti cenu, opis i druge karakteristike više vozila. Kada nađete pravo vozilo po Vašoj meri, kontaktirajte prodavca putem forme koja se nalazi ispod svakog oglasa i detaljno se raspitajte o karakteristikama vozila, ceni, mogućnosti i uslovima lizing ugovora i lokaciji vozila. Na veb stranici lizing kompanije, ćete moći da pronađete većinu potrebnih dokumenata za stupanje u lizing ugovor, a savetujemo Vam i da iskoristite tzv. lizing kalkulatore koji će Vam pomoći da izračunate startna izdvajanja, kao i mesečno opterećenje. Na kraju, kada kupite svog polovnjaka vraćenog sa lizinga, obavestite nas o svom iskustvu, biće nam drago ako smo uspeli da pomognemo.

Izvor: doboš redakcija

Nema komentara