Kuća i dve šupe za 7.414 evra

Skupština je ove sedmice usvojila izmene Zakona o hipoteci. Nekretnine, za koje se steknu uslovi za njenu aktivaciju, prodavaće se brže i van sudskog postupka.

Nadležni su tokom rasprave objasnili da će te izmene doneti više pravne i ekonomske sigurnosti za sve strane u poslovima koji podrazumevaju stavljanje te vrste obezbeđenja.

S njima se ne slažu dužnici, koji strahuju da će po kratkom postupku ostati bez nekretnine na koju je stavljena hipoteka, u slučaju da ne ispune svoje obaveze,. U Udruženju "Efektiva“ pak smatraju da tim izmenama država,zapravo, štiti svoju kasu, odnosno Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita. Banke se prvo njoj obraćaju kada se zajam ne vraća i hipoteka realizuje. Korporacija tada servisira dug do prodaje pa su banke, po tom pitanju, bile jako ležerne.Banke, zatim, same nastoje da brze prodaja nekretninu i oslobode Korporaciju obaveza.

Najviše iskustva s prodajom oduzetih nekretnina ima sajt "Doboš“. Oni kažu da sama prodaja zavisi od nekretnine – neke se prodaju brže, a neke ni posle više aukcija ne mogu naći kupca. Ostaje da se vidi kako će to ubuduće funkcionisati. Šta je novo donela izmena Zakona o hipoteci?

Novina je i da će se stanovi prodavati i direktnom pogodbom, bez potrebe da se raspise aukcija.

"Tim izmenama država pokušava da zaštiti samu sebe", kaže Dejan Gavrilović iz "Efektive“.

On objašnjava da su se kod naplate duga putem hipoteke banke u najvećem broju slučajeva oslanjale na NKOSK. Kada banka raskine ugovor o kreditu i pokrene prodaju imovine putem oglasa, na scenu stupa Korporacija. Ona od tada isplaćuje banci dospele obaveze, zbog cega banka i nema razloga da žuri s prodajom nekretnine. Korporacija redovno, umesto klijenta, namiruje dug državnim novcem. Sada bi pogodbom bez aukcije nekretnine trebalo brže da nađu kupca pa da samim tim budu i van nadležnosti Korporacije NKOSK je, inače, osigurao oko 90.000 stambenih kredita.

Znaci li to da će ubuduće sajt "Doboš“ imati manje posla? To svakao tek treba da se vidi. Ali, kako kaže Ivan Manevski, nije svaka nekretnina podjednako zanimljiva kupcima. Kada su u pitanju stanovi, oni manji u velikim gradovima relativno brzo nađu kupce. S druge strane, veći stambeni objekti i kuće, posebno u provinciji dugo čekaju novog kupca.

Bez primene izmenjenog Zakona o hipoteci ponuda na sajtu "Doboš“ je odlična, a cene prilično niske, posebno u odnosu na pretkrizni period.

Stan u Novom Sadu od 37 kvadrata prodaje se po ceni od 28.490 evra. Hipoteku realizuje OTP banka. Slična je i ponuda Sberbanke: iz istih razloga jednoiposoban stan od 38 kadrata nudi se za 33.000 evra. Po ceni kvadrata još je jeftiniji stan u Novom Sadu od sto kvadrata u potkrovlju – 55.000 evra.

Kuće, koje se uglavnom nude u manjim gradovima, imaju još nižu cenu. Stoga takav stambeni objekt u Bečeju od 78 kvadrata staje 7.414 evra, a kupac za tu cenu dobija još i dve šupe. Stambena zgrada u Subotici od gotovo pedeset kvadrata prodaje se za 28.000 evra. Ako je nekome skupo, može još da sačeka. Kako to ide, primer je kuća u Zrenjaninu 83 kvadrata koja se nudi za 855.000 dinara. To je druga aukcija pa je cena pala u odnosu na prvu gde je iznosila 2.850.000 dinara, što je i realna tržišna cena, a ponuđač je EFG Eurobanka. Koliko će izmenjeni zakon to ubrzati, ostaje da se vidi.


Izvor: portal b92.net(10.07.2015.)

Nema komentara