Javne prodaje - indikator stanja finansijskog tržišta

Uvidom u cene i broj oglašenih predmeta na portalu Doboš, jedinom portalu u Srbiji namenjenom javnoj prodaji, u proteklom periodu došlo se do zanimljivih podataka koji predstavljaju validne indikatore u pogledu stanja finansijskog tržišta i stepena uticaja krize na stanovništvo i privredu u Republici Srbiji u poslednje tri godine.


Naime, istraživanje redakcije portala Doboš pokazu je da:

u glavnom gradu svakog meseca u proseku ima 10% više nekretnina na javnoj prodaji. Prosečna vrednost takvih nekretnina je 224.294 EUR, posebno zahvaljujući vrednim poslovnim objektima, koji u proseku bivaju oglašeni na vrednost od 444.374 EUR, dok je prosečna cena stambenih objekata 124.904 EUR.

Zanimljivo je napomenuti da je prosečna vrednost oglašenih nekretnina, barem u Beogradu, gotovo izjednačena sa njihovom prosečnom vrednošću u maju mesecu tekuće godine.

Ukoliko posmatramo Novi Sad, po statistikama portala Doboš stopa rasta oglašenih predmeta na mesečnom nivou iznosi takođe 10%. Prosečna vrednost nekretnina oglašenih za javnu prodaju je, pak, i dalje niža nego u Beogradu, i iznosi 75.909 EUR za stambene objekte i 238.731 EUR za poslovne objekte.

Karakterističan za Novi Sad je podatak da je prosečna cena stambenih objekata opala u skladu sa opštim prosekom na tržištu, dok je taj trend kod poslovnih objekata suprotan - zabeležen je osetniji rast u prosečnoj ceni oglašenih predmeta.

U drugim delovima Srbije je i dalje veoma mali broj oglasa za nekretnine na javnoj prodaji u poređenju sa Beogradom i Novim Sadom, s tim da znatna stopa rasta od 10-29% mesečno govori o tome da je aktiviranje hipoteka ipak prisutno u većem delu Srbije. Cene su, sasvim očekivano, dosta niže od beogradskih i novosadskih, ali je ova razlika sve manja s protekom vremena, pa je tako prosečna vrednost nekretnine na javnoj prodaji u Subotici 75.811 EUR, Kragujevcu 105.467 EUR, a u Nišu 103.185 EUR.

Prosečne cene nekretnina u navedenim gradovima pre manje od pola godine su bile čak i duplo niže nego sada.

Pribiližavanju cena nekretnina po regionima sa beogradskim i novosadskim cenama doprinosi će i sve učestalije i znatnije spuštanje cena u Beogradu i NovomSadu.


Imajući u vidu navedene podatke, može se doći do zaključka da su se cene predmeta na javnoj prodaji u proteklom periodu kretale obrnuto u odnosu na tržišni prosek, tačnije, porasle su.

Razlog za ovakvo stanje leži u činjenici da je sve češća pojava da se oglašavaju predmeti veće pojedinačne vrednosti. Naime, za ove predmete proces iznalaženja načina da se spreči prodaja traje najduže, što je i logično s obzirom da je kupaca spremnih da izdvoje više stotina hiljada evra vrlo malo i da prodaja predmeta velike pojedinačne vrednosti sa sobom povlači gubitke kako za poverioca tako i za dužnika.

Upkos gotovo izvesnim gubicima, sve je češća pojava da alternativa prodaji ne postoji i da se ipak pristupa prodaji skupih predmeta što pokazuje da početni podatak o rastu cena oglašenih nekretnina na javnoj prodaji ne ukazuje na rast samog tržišta i na prve korake izlaska iz krize, već naprotiv, ukazuje na opasnost da se uđe u začarani krug gde su značajna sredstva vezana u predmetima za koje nema kupaca.


Redakcija portala Doboš, 28.09.2012.

 

 

 

Nema komentara