Licitacije za prodaju nekretnina i dalje nepoznanica

Sudeći po rezultatima ankete koju je sproveo portal doboš, kupovina nekretnina na licitacijama i dalje je velika nepoznanica za korisnike interneta u Srbiji. Na pitanje „Da li poznajete nekoga ko je učestvovao na javnoj prodaji nekretnine?” čak 88% ispitanika odgovorilo je da nije upoznalo nikoga ko je učestvovao na javnoj prodaji. Nešto manje od 8% ispitanika tvrdi da poznaje ljude koji su učestvovali na javnoj prodaji, dok je ostatak, oko 4,2% ispitanika učestvovao na licitaciji za prodaju nekrenine.

Doboš će nastaviti sa istraživanjima ove vrste i pratiti popularnost načina kupovine koji portal promoviše.

Predloge za istraživanja, kao i primedbe i komentare na rezultate dosadašnjih istraživanja možete poslati na e-mail adresu: info@dobos.rs, sa naznakom “Anketa”.

Vaš doboš razvojni tim

Komentari:

 1. Administrator 24.09.2014. 09:38

  Poštovani Željko, depozit položen za učešće na javnoj prodaji se vraća u celosti svim učesnicima sem krajnjem kupcu gde ulazi u kupoprodajnu cenu. Ponudiocima sa drugom i tećom najvišom ponuđenom cenom depozit se vraća tek onda kada je prvi ponuđač uplatio kompletan iznos kupoprodajne cene. Na javnim prodajama mogu ravnopravno učestvovati i pravna i fizička lica tako da kupovinom na javnoj licitaciji fizičko lice stiče svojinu nad predmetom prodaje. Termin jemstvo je sinonim za depozit, te se uplata jemstva ili depozita odnosi na istu stvar. Detaljnije informacije o samom procesu javne prodaje potražite na stranici Doboša INFO. Nadamo se da su Vam priloženi odgovori od koristi. Srdačan pozdrav.

 2. Postovani! Interesuije me sam proces inacin obzirom da nikad nisam ucestovao u licitaciji.Sta se desava sa depozitom koji mi je koliko razumem ulaznica za samo ucestovanje u licitaciji ukoliko neko ponudi vise?Dali ja kao fizicko lice sticem potpuno zakonito pravo nad nekretninom ukoliko pobedim na leciticaji i sta znaci kad objekat koji se licitira ima jemstvo na odredjenu sumu.. uopste mozete li nas malo vise informisati o o samoj terminologiji i pravnaj regulativa ..vise korisnjh edukativnih informacije o samoj tematici ucestvovanja na licitacijama bilo bi od ogromne koristi !?hvala unapred

 3. ja sam juče zvao jednu banku u vezi jedne kuće , ali prvo da mi da tel . vlasnika ili bilo kakav kontakt , nisu htjeli . kaže mi službenik banka je vlasnik , jeste , ali tek onda kad onaj ko je kuću pravio bude namiren za svoj dio . ko je lud dovesti djecu na tuđi znoj i muku .

 4. ЧИТАЧ 13.07.2013. 12:59

  СЛАЖЕМ СЕ СА ДРАГАНОМ70 И СА СВИМА ГОРЕ ПОТПИСАНИМ ИЗ ЧЕГА СЕ ЗАКЉУЧУЈЕ ДА СЕ МИ ТРУДИМО ДА ИМ ПОМОГНЕМО ДА БИ ОНИ ПРОДАЛИ! А ОНИ СЕ БАШ ПОЛОМИШЕ. ЧИТАЧ

 5. Meni nije jasan vaš sistem sortiranja. Večina oglasa nema osnovne podatke,odnosnu, napisanu su u stilu "Prodaju se u 12 h, u Novom Sadu, Bul. Oslobođenja 2a, u kancelarijama Opportunity banke ad Novi Sad, Bul. Oslobođenja 2a, u skladu sa vansudskim postupkom namirenja poverioca regulisanog Zakonom o hipoteci, održaće se prva po redu aukcijska prodaja nepokretnosti upisane u List nepokretnosti br...." U 12 sati, jel? A koje to godine, meseca i dana??

 6. Zelela bih da prodam kucu na licitaciji. Da li kod nas postoji ta vrsta prodaje, a da nema veze sa bankama, vec sa svojom voljom ?

 7. ma kome ko ima osecaj za moral i ljudskost to treba u zivotu!

 8. Realno. Samo sto mislim kao Djordje, sve i da mi neku od ovih kuca i poklone rekao bih hvala NE.

 9. ok Ivane, samo ne i meni sigurno. Ja to ne bih nikada, pa sve i da mi neko od ovih kuca na licitaciji i pokloni.

 10. Super su mi ovi poslednji komentari. Ja bih samo pitao Djordja koji je njegov predlog sta da se uradi sa tim kucama i poslovnim prostorima? Da li da banke oprastaju dugove, pa da onda svi ne placamo ili da se imovina oduzme oa da se unisti? Salu na stranu, razne situacije mogu da onemoguce coveka da isplati kredit do kraje i takve situacije su sve samo ne prijatne, ali imovina koja posle toga ostane jednostavno mora da se proda, pa stoga zasto ne bi nekom drugom koristila. Pozdrav

 11. znam samo jednog gospodina koji je ucestvovao na licitaciji i to za poslovni prostor-odmah se pokajao, jer nije ni bio svestan sta moze da navuce na svoja pleca! Od tada kupuje samo niciju muku. Naravno, necete ni ovo objaviti, znam.

 12. naravno, moj komentar nece biti prihvacen jer to vama ne ide u prilog. zbog toga imate samo tri komentara. A zasto ne bismo prodiskutovali, mislim da bi i to vama bila reklama.

 13. da neko kupi kucu ,tudju muku i nesrecu pa da opusteno zivi u njoj!!! volela bih da vidim ko je taj i sta ima u svojoj glavi  !Da li ima decu, da li razmislja na cemu ce da gradi svoju srecu!

 14. Administrator 12.11.2010. 02:24

  @Boris. Hvala na predlogu i nadamo se da ćemo ubuduće uspeti da omogućimo lakše praćenje i bolji pregled aukcija. Predmeti koji se nađu na dobošu i posle isteka datuma aukcije najčešće nisu imali uspešnu prodaju tj nije bilo zainteresovanih kupaca koji su uplatili neophodni depozit. Te aukcije se odlažu za neko vreme a tačan datum ponovljene aukcije se naknadno određuje od strane poverioca. Poverioci (oglašivači na dobošu) posle određivanja datuma, dostavljaju nam te podatke nakon čega se ažuriramo oglase sa novim datumima.

 15. Mislim da bi mi pomoglo definitivno kada bih znao koja je aukcija yavrsena a koja je obnovljena, a ne ovako da gledam u pasulj i da okrecem hiljadu brojeva da bih skapirao da su sve aukcije koje mene interesuju zavrsene ... Veliki pozdrav i mislim da cu biti cesto na vasem sajtu ako budete to uspeli da realizujete! Srecno !

 16. Administrator 24.10.2010. 11:57

  @Zdravko: Hvala na odlicnom predlogu. Potpuno se slažemo da bi objavljivanje uspešnih aukcija i cena koje su postignute dodatno demistifikovale ovaj način kupovine.

 17. Administrator 21.10.2010. 00:19

  @Саша: То нам је свакако у плану у наредном периоду.

 18. Potrebna je sira informisanost i edukacija gradjana za ovaj tip trgovine, koji je relativno nov u nas. Po tom pitanju mogli bi ste na vasem sajtu dati vise materijala za edukaciju , npr. u formi PDF brosura