Javna prodaja carinske robe

Kada dolazi do javne prodaje prema Carinskom zakonu?

Primena prinudnog izvršenja je u Carinskom zakonu propisana u Glavi III koja se odnosi na postupak obračuna i naplate carinskog duga.

Ako iznos carinskog duga nije plaćen u roku, carinski organ obračunava zateznu kamatu na iznos duga i preduzima sve zakonom propisane mere za naplatu duga, uključujući i prinudno izvršenje.

Do prodaje robe dolazi i ako carinski organ utvrdi da je roba neovlašćeno uneta u carinsko područje ili da roba nije stavljena pod carinski nadzor.

Koje stvari ne mogu biti predmet javne prodaje u carinskom postupku?

Eksplozivne, otrovne, radioaktivne i zapaljive materije mogu se prodati neposrednom pogodbom pravnom licu ovlašćenom za promet takve robe ili pravnom licu koje takvu robu koristi u procesu proizvodnje. Carinska roba koja ima komercijalnu vrednost samo kao sirovina ili otpadak može se prodati prikupljanjem ponuda

Kako počinje postupak javne prodaje?

Javnu prodaju robe vrši nadležna carinarnica. Za carinsku robu koja se izlaže javnoj prodaji, carinarnica sastavlja spiskove robe po vrsti, trgovačkom nazivu i količini.

Carinarnica obrazuje tročlanu komisiju (po potrebi se može angažovati i veštak) koja pregleda, meri i procenjuje vrednost carinske robe koja se izlaže javnoj prodaji, i proverava da li su se stekli uslovi za prodaju te robe.

Početna cena carinske robe na javnoj prodaji

Prilikom utvrđivanja početne cene carinske robe, komisija uzima u obzir cenu iste ili slične robe na domaćem tržištu, po odbitku uobičajenih troškova poslovanja u trgovini.

Objavljivanje javne prodaje

Javna prodaja objavljuje se u najmanje jednom dnevnom listu, čija se distribucija vrši na celom carinskom području, najkasnije osam dana pre dana javne prodaje. Kako bi carinska roba koja se javno prodaje bila dostupnija široj javnosti, portal doboš® će se starati da njegovi korisnici dobiju pristup što većem broju javnih prodaja ove vrste u Srbiji.

Oglas o javnoj prodaji sadrži: uslove javne prodaje, podatke o vrsti i stanju carinske robe, početnu cenu carinske robe, dan, čas i mesto održavanja javne prodaje, visinu i način polaganja kaucije za učestvovanje u javnoj prodaji, kao i dan, čas i mesto na kome se može razgledati carinska roba koja se izlaže prodaji.

Ko ima pravo da učestvuje na javnoj prodaji?

Na javnoj prodaji mogu učestvovati sva lica. Ako je posebnim propisom predviđena obaveza posebne registracije, odnosno ispunjenje posebnih uslova za promet ili upotrebu carinske robe koja se izlaže javnoj prodaji, na javnoj prodaji mogu učestvovati samo tako registrovana lica, odnosno lica koja ispunjavaju propisane posebne uslove.

Kaucija

Pre početka javne prodaje, ponuđači su dužni da polože kauciju u iznosu od 30% od početne cene carinske robe, i 1% na ime troškova transfera novčanih sredstava. Kaucija se može uplatiti na račun carinarnice ili gotovinom na blagajni carinarnice. Po okončanoj javnoj prodaji kaucija se vraća bez odlaganja ponuđaču čija ponuda nije prihvaćena.

Koje su faze u postupku javne prodaje?

Prva javna prodaja može se održati samo ako na njoj učestvuju najmanje tri ponuđača, koja su blagovremeno uplatila kauciju.

Ako prva javna prodaja ne uspe, zakazuje se druga javna prodaja koja se može održati ako na njoj učestvuju najmanje dva ponuđača, koja su blagovremeno uplatila kauciju. Druga javna prodaja objavljuje se na isti način kao i prva, s tim što se u oglasu naznačuje da je to druga javna prodaja.

Javna prodaja smatra se neuspelom ako se za carinsku robu ni posle trećeg poziva ne ponudi cena veća od početne cene.

Ako u toku javne prodaje početna cena robe dostigne iznos koji je 100% veći od početne cene robe, komisija će prekinuti javnu prodaju i obavestiti učesnike u nadmetanju da na uvećanu vrednost uplate dodatnu kauciju u iznosu koji sa već uplaćenom kaucijom čini 30% od cene robe ponuđene na javnoj prodaji do momenta njenog prekida. Postupak javne prodaje će se nastaviti samo ako na njoj učestvuju najmanje tri ponuđača koja su uplatila dodatnu kauciju.

Koje radnje treba da izvrši kupac iz postupka javne prodaje?

Kupac je dužan da kupoprodajnu cenu uplati i robu preuzme u roku od osam dana od dana izvršene prodaje, odnosno od dana okončanja postupka po prigovoru.

Ako kupac u roku ne uplati kupoprodajnu cenu, gubi pravo na povraćaj kaucije, a carinska roba se ponovo izlaže javnoj prodaji.

Kupac ne može učestvovati na ponovo održanoj javnoj prodaji iste carinske robe.

Šta je zapisnik o javnoj prodaji?

Zapisnik o javnoj prodaji potpisuju članovi komisije, kupac i prisutni ponuđači. Zapisnik se ističe se na oglasnoj tabli carinarnice u roku od dva dana od dana završene prodaje i mora se nalaziti na oglasnoj tabli tri dana od dana njihovog isticanja i u kom roku učesnici javne prodaje mogu podneti prigovor na rad i postupak komisije. O podnesenom prigovoru carinarnica odlučuje u roku od tri dana od dana podnošenja prigovora.

Šta se dešava ako se roba ne proda?

Ako se carinska roba ne proda na drugoj javnoj prodaji, može se prodati prikupljanjem ponuda. Nakon okončanja postupka javne prodaje ponuđači koji su blagovremeno uplatili kauciju za drugu javnu prodaju, pozivaju se da u zatvorenim kovertama dostave svoje ponude u roku koji odredi komisija.

Otvaranju koverata sa ponudama pristupa se odmah po isteku roka koji je odredila komisija.

Komisija nakon konstatacije da roba nije prodata prikupljanjem ponuda, saopštava datum, vreme i mesto održavanja neposredne pogodbe i utvrđuje najnižu cenu po kojoj se carinska roba može prodati.

Komentari:

 1. Da li su po zakonu carinici duzni da obaveste vlasnike o oduzetim automobilima. Ko zna, mozda I nisu.

 2. Kako mogu stupiti u kontakt sa vama?

 3. Postovani,zanima me gde mogu da nabavim tu robu sa carine?Hvala

 4. zanima me kako mogu doci do carinske robe htela bi da otvorim butik hvala

 5. Administrator 18.11.2014. 10:08

  Poštovani, tekst o  prodaji carinske robe je informativnog karaktera i priložen je kao objašnjenje osnovnih pojmova vezanih za temu prodaje carinske robe. Portal Doboš trenutno ne sarađuje sa Upravom carina tako da nam nisu dostupni podaci o detaljima javnih prodaja. Više informacija potražite na http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Default.aspx

 6. postovani kao i sve ostale tako i mene interesuje kako mogu doci do robe sa carine,zanima me garderoba i obuca radi pokretanja privatnog posla. unapred hvala na bilo kakvom odgovoru

 7. Jovanović Marko 19.09.2014. 16:55

  Poštovanje, zanima me gde mogu kupiti robu sa carine (obuću i odeću) za svoju radnju?

 8. Mene zanima gde se nabavlja ona roba sto je u jeftinijim buticima, dzaba i boni radnje :)

 9. sanja ljubisavljevic 16.06.2014. 23:48

  Imam deciju radnju..interesuje me gde mogu da nabavim tu robu sa carine..kako doci do nje..

 10. Nebojša Pališaški 13.06.2014. 16:57

  nteresuje me garderoba sa carine za radnju,gde i kako to mogu kupiti,sta je potrebno za to?

 11. Zainteresovan sam za kupovinu robe sa carine,(odece,obuce),pa me interesuje ukoliko imate neki kontakt ljudi koji je preprodaju ,bio bih vam neizmernoo zahvalan ukoliko bi mi poslali.

 12. Interesuje me gde i na koji nacin se moze nabaviti garderoba i eventualno obuca za prodavnicu?

 13. Zdravo,zamolio bih Vas da mi objasnite,sta mi je sve potrebno da bih otvorio prodavnicu carinske robe?Kako da dodjem do robe i koje zakonske uslove moram da ispunim.Unapred,veoma zahvalan.

 14. U samom centru imate prodavnicu carinske robe,bukvlno svega od auto delova,garderobe ma svega.Nalazi se u blizini autobuske stanice

 15. Interesuje me garderoba sa carine za radnju,gde i kako to mogu kupiti,sta je potrebno za to?

 16. stvar je ocigledna...neko ima monopol nad trgovinom cerinske robe

 17. Molim vas da mi neko odgovori na mail gde ima u Beogradu i okolini prodavnica carinske robe,narocito alata,kvalitetnijeg.Hvala unapred.

 18. Predrag Mihajlović 14.03.2013. 14:17

  Ja vec 8 meseci gledam stanje i uslove za carinsku robu.Uslovi si sledeci: moras da imas firmu,moras da platis 30% unapred od pocetne cene par dana pre licitacije bez prava gleadnja robe. Javno konkurs za licitacije izlazu u Novinama Novosti skoro svaki dan u rublici Oglasi. NAPOMENA : Nema gledanja robe pre licitacije ! ! !

 19. Aleksandra 03.03.2013. 22:05

  Kao i svi imam isto pitanje gde i kada se moze videti i kupiti ta roba.Hvala

 20. mene interesuje gde mogu doci do te robe,i adresu...hvala

 21. Marko Mosorinac 31.01.2013. 23:55

  molim za kontakt gde mogu kupiti carinsku robu

 22. Molim vas posalji te mi kontakte gde mogu da kupim carinsku robu hvala

 23. Mozete li mi poslati kada i gde se vrsi prodaja robe?

 24. Molim Vas vise detalja gde ja kao fizicko lice mogu da nabavim tu carinsku robu,za pocetak sa malim ulaganjem? Gde mogu da dobijem odgovor? Hvala

 25. Biljana Jelic 17.10.2012. 10:19

  Postovani,otvorila bih prodavnicu carinske robe,pa me interesuje gde mogu da dobijem informacije,kako doci do robe i koje uslove treba da ispunjavam.Molila bih za odgovor.Unapred hvala.

 26. Sa postovanjem... Nudim u zakup lokal za prodaju carinske robe, naravno ako ste zainteresovani, volela bih da me obavestite o tom ili bih ja otvorila prodavnicu iste robe na svoje ime.Kako da krenem i kome da se obratim. Unapred zahvalna.

 27. tijana milenkovic 27.09.2012. 18:03

  Molim vas,otvorila bi prodavnicu u Krusevcu carinske robe posaljite mi sta je sve neophodno,da bi je nabavila i gde da kokurisem i kako hvala puno unapred

 28. Interesuje me prodaja grderobe sa carine,da li zna neko kako mogu doci do njih?

 29. Da li neko zna gde se nalaze prodavnice te carinske? Koja je najblize Mirijevu?

 30. Postovani, zainteresovana sama za robu sa carine,zelela bih da saznam kako se dolazi do te robe i kako se moze otvoriti ta ista prodavnic?

 31. Inreresuje me direktan kontakt za nabavbku robe sa carine,da li mogu kao fizčko lice da kupim robu,i konkretno gde,da li u carnskoj zoni ako da tačno gde i ako mogu neki kontakt telefon da dobijem. Unapred zahvalna

 32. Interesuje me gde mogu nabavljati robu sa carine za svoj butik.Hvala

 33. Potrebna mi je carinska roba jer bih zeleo da otvorim prodavnicu carinske robe..U pitanju je odeca..Da li mogu da dobijem neki kontakt telefon gde bih to mogao da nabavim?

 34. Postovani, zainteresovan sam za robu sa carine,zeleo bih da saznam kako se dolazi do te robe i kako se moze otvoriti ta ista prodavnica u Vrnjackoj Banji. Da li postoji drugi nacin kupovine robe sem licitacije? Unapred zahvalan

 35. Zanima me de moze da se kupi roba sa carine na tim aukcijama zanima me konkretno tehnika i odeca obuca

 36. zelela bih da otvorim prodavnicu sa garderobom posedujem lokal treba mi hitno neki kontakt molim vas niko nece da mi da nikakvu informaciju molim vas

 37. Zasto je prodaja carinske robe koja ide putem licitacije konkretno garderoba i obuca nedostupna svima?Molim za informaciju kako mogu kupiti takvu vrstu robe.

 38. Zoran Stankovic 15.04.2012. 01:09

  Interesuje me roba sa carine (odeca i obuca) zeleo bih da saznam nesto vise o tome kako doci do te robe. Da li postoji drugi vid kupovine te robe sem licitacije (npr. da me povezete sa ljudima koji vec idu na licitacije i dalje prodaju tu robu)?

 39. Postovani interesuje me kako i na koji nacin mogu kupiti carinsku robu(odeca i obuca| vec posedujem svoju trgovinsku radnju,ali neznam kome da se obratim i koji je nacin kupovine te vrste robe da li mogu licno ili preko posrednika tj.lica koje licitira.Molila bih za te informacije.Unapred zahvalna.

 40. MOLIM VAS DA MI NAPISETE GDE SE MOGU INFORMISATI O USLOVIMA OTVARANJA CARINSKE PRODAVNICE. IMAM LOKAL U VLASNISTVU A I TRENUTNO DRZIM PRODAVNICU U IZNAJMLJENOM PROSTORU NA EXTRA PROMETNOM MESTU ISTINA U MANJEM GRADU. UNAPRED HVALA. ROZA

 41. Milorad Zirojevic 09.03.2012. 21:02

  Postovani, zainteresovan sam za robu sa carine (odeca,obuca) zeleo bih da saznam kako se dolazi do te robe i kako se moze otvoriti ta ista prodavnica u manjem mestu odakle sam ja. Da li postoji drugi nacin kupovine robe sem licitacije (npr. da me povezete sa ljudima koji licitiraju tu robu i dalje je prodaju). Unapred zahvalan

 42. Postovani, interesujeme roba sa carine (odeca i obuca) zeleo bih da saznam nesto vise o tome kako doci do te robe i kako otvoriti takvu prodavnicu u manjem mestu iz kojeg sam ja. Da li postoji drugi vid kupovine te robe sem licitacije (npr. da me povezete sa ljudima koji vec idu na licitacije i dalje prodaju tu robu)? Unapred zahvalan Milorad Zirojevic 21468 Despotovo 065/563-35-03

 43. Molila bih da ako ikako mogu da dobijem neki kontakt tel. u vezi kupovine garderobe ,interesuju me vece kolicine. Unapred zahvalna

 44. Da li se roba može kupovati na komad ? Interesuju me odeća i obuća najviše !Unapred hvala !

 45. Interesuje me sta je sve nepohodno da bi se otvorila prodavnica carinske robe? Vidjala sam po nekim gradovima pa bih i ja da otvorim tako nesto....Koji su uslovi?

 46. na kom sajtu pronajdzem informaciju katologov robi,sta se sve prodaje i po koj ceni,i u kom mestu,hvala

 47. Vesna Stefanovic 21.02.2011. 21:52

  Da li imate sajt gde mozemo da se informisemo sta se sve prodaje i po kojoj ceni carinska roba textil? Ako imate bila bih Vam zahvalna da nam ga date.. Hvala!

 48. Administrator 01.02.2011. 12:48

  @Svetlana:  Savetujemo Vam da koristite doboš agenta (http://dobos.rs/usluge/dobos_agent) kako biste blagovremeno bili obavešteni ako dođe do postavljanja sličnih predmeta. Naime, opcija doboš agent Vam nudi mogućnost da Vam blagovremeno javljamo kada se na dobošu pojave predmeti koji odgovaraju Vašim željama.